L4MS

NAZIV PROJEKTA
Logistics for Manufaturing SMEs – L4MS
KOORDINATOR PROJEKTA
VTT Technical Research Centre of Finland
TRAJANJE PROJEKTA
42 mjeseca (1. listopada 2017. - 31 ožujka 2021.)
FINANCIRANJE
H2020-FOF-2017, Ukupni budžet: €8,709,130, ICENT: €276,625
WEB
http://www.l4ms.eu

 

PROJEKTNI PARTNERI

OPIS PROJEKTA
Ambicija L4MS projekta je smanjenje troškova i vremena instalacije mobilnih robota za faktor 10. To će omogućiti jeftino postavljanje malih i fleksibilnih logističkih rješenja koja ne zahtijevaju promjenu infrastrukture, prekid proizvodnje ili stručna znanja zaposlenika. Ulaganje u automatizaciju logistike postat će iznimno atraktivno za europska proizvodna mala i srednja poduzeća. Korištenje mobilnih robota ne samo da će automatizirati logistiku (50% troškova proizvodnje), već će također pružiti besprijekornu fleksibilnost u tvorničkom pogonu za serijsku proizvodnju.

L4MS će razviti otvorenu industrijsku IoT platformu pod nazivom OPIL (Otvorena platforma za inovacije u logistici) zajedno s 3D simulatorom za potpunu virtualizaciju unutar-tvorničke automatizacije logistike i drastično ubrzavanje procesa inovacija na ovom području.

Osim toga, projekt će razviti L4MS tržnicu po principu sve-na-jednom-mjestu (one stop shop), gdje europska proizvodna mala i srednja poduzeća mogu pristupiti paketu "pametnih usluga" koji uključuje tehničku podršku, poslovno mentorstvo, vještine i financije. Tehnologije i usluge L4MS projekta rezultirat će s 3 pilot i 20 prekograničnih primijenjenih eksperimenata koji će demonstrirati visoko autonomna, podesiva hibridna (čovjek-robot) logistička rješenja vođena poslovnim potrebama proizvodnih malih i srednjih poduzeća. Ovaj portfelj od 23 primijenjena eksperimenta u 50 poduzeća odabranih putem 2 otvorena poziva demonstrirat će sinergiju europskih strukturnih fondova i privatnih ulaganja u postojeće i nove digitalne inovacijske hubove (DIH) diljem Europe. Mreža DIH-ova i L4MS tržnica nastavit će podržavati proizvodna mala i srednja poduzeća u postizanju digitalne izvrsnosti i globalne konkurentnosti putem automatizacije logistike kako bi regije postale poduzetničke države.

 

L4MS project has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 767642.