Vijesti

U ponedjeljak 28. studenog 2016. godine na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu održana je radionica o istraživanjima i inovacijama u području robotike, koju su zajedno organizirali Inovacijski centar Nikola Tesla (ICENT) i Znanstveni centar izvrsnosti za znanost o podatcima i kooperativne sustave – Istraživačka jedinica: Istraživanje naprednih kooperativnih sustava (ACROSS).

Radionici je prisustvovalo 55 predstavnika tvrtki, fakulteta i sveučilišta te državnih institucija, a sudjelovali su i gosti iz Slovenije i Srbije.

Radionicu je otvorio prof. dr. Ivan Petrović predstavljanjem ZCI-ACROSS i njegovih istraživačkih domena. Zatim je privremeni ravnatelj prof. dr. Nedjeljko Perić predstavio ICENT i projekt CROBOHUB. Dr. sc. Tomislav Radoš, potpredsjednik HGK za industriju i IT, energetiku i zaštitu okoliša, govorio je o strateškim dokumentima RH u razvoju nacionalnog inovacijskog sustava te ulozi novoosnovanog Centra za industrijski razvoj CIRAZ. Predstavnici laboratorija LAMOR, LARICS i LABUST s FER-a prezentirali su aktivnosti svojih istraživačkih grupa u području robotike.

Zaviša Gordić s Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu predstavio je fakultet i njegovu ETF Robotics grupu, a prof. dr. Brane Semolič prezentirao je poslovni model i aktivnosti Centra kompetencije ROBOFLEX Slovenia.

Jedna od zanimljivijih prezentacija svakako je bila ona Luke Fućeka s FER-a, koji je predstavio STEMI robot – pauk namijenjen mladima kao alat za učenje robotike, elektronike i programiranja.

Radionica je završena okruglim stolom s temom poticanja inovacija u regiji. Sudjelovali su prof dr. Nedjeljko Perić kao moderator, dr. sc. Tomislav Radoš iz HGK, Željko Goja iz tvrtke HSTEC d.d. te Željko Postružin iz tvrtke HRID d.o.o. Svi su se složili da je za jako gospodarstvo neophodno imati tvrtke s inovativnim proizvodima i uslugama kompetitivnim na hrvatskom, pa i svjetskom tržištu. Važni izvori inovacija su svakako sveučilišta i znanstveni instituti te je potrebno poticati njihovu suradnju s gospodarstvom. Predstavnici tvrtki ispričali su svoja iskustva u suradnji s akademskim institucijama i kako im je ona pomogla da postanu konkurentniji na tržištu. Dr. sc. Radoš objasnio je što je dosad država učinila i što još treba učiniti da bi se poduzetnike potaklo na ulaganja u istraživanje i razvoj. Zaključak je okruglog stola da je dosta toga već učinjeno, ali je potrebno još puno toga učiniti kako bi se uspostavio učinkovit nacionalni inovacijski sustav i ojačala konkurentnost hrvatskog gospodarstva, a jedna od najvažnijih aktivnosti koju treba poticati jest suradnja znanosti i gospodarstva.