Vijesti

U ponedjeljak 27. ožujka 2017. godine u Sivoj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu održana je 2. radionica u sklopu CROBOHUB projekta o istraživanjima i inovacijama u području robotike u organizaciji Inovacijskog centra Nikola Tesla ICENT. Radionici je prisustvovalo 60-ak predstavnika tvrtki, fakulteta i sveučilišta te državnih institucija, a sudjelovali su i gosti iz Srbije i Njemačke.

Radionicu je otvorio ravnatelj prof. dr. Nedjeljko Perić predstavljanjem ICENT-a i njegovih aktivnosti, a voditeljica praćenja tehnologija i analiza tržišta dr. sc. Davorka Moslavac Forjan prisutnima je predstavila rezultate projekta CROBOHUB. Adam Schmidt iz Technische Universität München govorio je o mogućnostima financiranja i otvorenim pozivima unutar H2020 projekta HORSE, u sklopu kojeg je financiran i CROBOHUB. Dr. sc. Matko Orsag s FER-a govorio je o aktivnostima laboratorija LAMOR, LARICS i LABUST u području robotike.

Voditelj Odjela za tehnološki razvoj i IT HGK Emil Ilija Perić prezentirao je rezultate istraživanja o stanju robotike na prostorima regije, koje je provedeno dopisnom metodom u sklopu projekta CROBOHUB. Istraživanje je pokazalo da su sve zemlje regije (podaci iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine) osim Slovenije u početnom stanju korištenja robota od strane industrije te da je proizvodnja robota i dijelova za robote tek u povojima.

Održan je i okrugli stol s temom robotike kao neiskorištenog potencijala hrvatskog gospodarstva. Sudionici su bili: prof. dr. Nedjeljko Perić kao moderator, prof. dr. Zdenko Kovačić s FER-a, prof. dr. Bojan Jerbić s Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u zagrebu, Boris Balać iz tvrtke Inteco te prof. dr. Kosta Jovanović s Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Istaknut je problem nedovoljnog broja robota u poduzećima, ali i njihove nefleksibilnosti u proizvodnom procesu i visoke nabavne cijene. Gospodin Balać ispričao je svoja iskustva vezana uz suradnju s FER-om na razvoju robota za inspekcije u nuklearnim postrojenjima. Prof. dr. Kovačić i gospodin Majetić iz tvrtke DOK-ING, koja se bavi proizvodnjom robota za razminiranje i gašenje vatre, izrazili su u sumnju u točnost podataka HGK istraživanja, rekavši kako je potrebno točno definirati što znači termin robot te razviti metodologiju za buduća istraživanja. Na kraju su se svi sudionici složili da je neophodno imati središte robotike poput CROBOHUB-a u regiji, koje će povezivati sve važne dionike u ekosustavu u svrhu jačanja suradnje znanosti i gospodarstva, a time i jačanja konkurentnosti hrvatskog gospodarstva.