Pametno raspolaganje električnom energijom u europskom je fokusu zbog orijentacije prema održivosti gdje je, sasvim logično i očito, električna energija iznimno važna. Pogotovo će tako biti već u bližoj budućnosti jer će se po cestama kretati sve više električnih automobila koji će povećati potražnju za električnom energijom.
Virtualna elektrana jedna je od inovacija koje bi trebale omogućiti pametnije korištenje energije. Riječ je o sustavu u kojem se korisnicima omogućuje prodaja viškova električne energije onda kada je ne koriste.

Upravo tim problemom predikcije potrošnje električne energije na razini zgrade i autonomnim trgovanjem bavi se ICENT.

U sklopu razvoja i upravljanja takvim sustavima kroz razvojni projekt nazvan “Prediktivno upravljanje i autonomno trgovanje energijom u zgradi”  (PC-ATE buildings) sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj ICENT je u suradnji sa svojim partnerima na projektu Fakultetom elektrotehnike i računarstva (FER- LARES) i tvrtkom Klimaoprema d.d. (KOER)  postigao vrhunske rezultate koji doprinose razvoju hrvatskog gospodarstva.

Ovim putem čestitamo voditelju projekta  prof. dr. sc. Mariu Vašku i cijelom njegovom timu na postizanju odličnih rezultata i vrhunskog uspjeha na samom projektu!

Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/biznis/prvom-virtualnom-elektranom-u-hrvatskoj-do-znatno-manjih-troskova-za-elektricnu-energiju-1491647?fbclid=IwAR0AqDhOnizfP83q90iQlpKexuj2NTaDjDKu90Qn4bru06SKtNf5JqJS4JY – www.vecernji.hr