Vijesti

Udruga gradova – nacionalna udruga lokalne samouprave , u suradnji s konzultanstkim poduzećem Tetida d.o.o. organizirala je webinar na temu energetski samoodrživih urbanih ”otoka”. Na webinaru su predstavljena zanimljiva tehnološka rješenja za energetsku tranziciju gradova te mogući izvori financiranja gradskih projekata. 

Jedan od pozvanih predavača bio je i voditelj našeg Instituta za energetske sustave prof. dr. sc. Vašak koji je predstavio naš laboratorij i objasnio je temelj našeg istraživanja – matematičku optimizaciju u dinamičkim tehničkim sustavima poput sustava obnovljivih izvora energije, optimiranju potrošnje energije u zgradama i kombiniranju zgrada u okviru različite infrastrukture.  

Kroz različite projekte koje je laboratorij proveo ili još uvijek provodi profesor je pokazao na koji način laboratorij pomaže u digitalnoj transformaciji gradova. Predstavio je projekt 3Smart u okviru kojeg smo razvili tehnologiju za modularno, hijerarhijski i prediktivno upravljanje naprednim zgradama pilotima u zemljama dunavske regije (Hrvatska, Mađarska, Bosna i Hercegovina, Slovenija i Austrija). 

Pokazao je javno dostupan alat te video tutorijal za određivanje optimalne veličine fotonaponskih sustava i baterija za zgradu razvijen na projektu Store4HUC

Predstavio je i alat za parametrizaciju odnosno planiranje rada elektroplinskog čvorišta – infrastrukture u kojoj se susreću električna energija, plin, biomasa, vodik i omogućuju se različite konverzije mase i energije ovisno o tome što je ekonomski povoljno u tom trenutku. Alat se razvija kroz projekt DanuP2Gas

Sa strane infrastrukture pokazao je važnu primjenu matematičke optimizacije za predviđanje potrošnje vode po različitim točkama vodoopskrbnog sustava koja se može iskombinirati s donošenjem odluka na razini dan unaprijed, a koju razvijamo na H2020 projektu REWAISE

Kroz projekt SmartCityLight pokazao je mogućnost upravljanja sustavom javne rasvjete u gradovima uz integraciju različite gradske infrastrukture uz dodatne dijagnostičke mogućnosti s velikim potencijalom za stvaranje temelja naprednih gradova (Smart City). 

Profesor Vašak je predstavio i Inovacijski centar Nikola Tesla– povezani partner za smart city rješenja koji kroz program studentskih inovacija nastoji studente motivirati da se uključe i razvijaju vlastita smart city i smart agriculture rješenja. Kao primjer je naveo projekt AgroSPARC usmjeren na naprednu poljoprivredu u kojoj se koristi niz podataka s poljoprivrednih površina ili laboratorijskih postaja da bi se odlučilo na koji način dozirati hranjive tvari biljkama da bi se dobili optimalni rezultati rasta uz što manju ekološku štetu. 

Snimku webinara možete pogledati na sljedećoj poveznici, a cijelu prezentaciju možete preuzeti ovdje