Vijesti

Dvodnevnom konferencijom, koja se 14. i 15. veljače održala u Zagrebu, započeo je projekt Scinergy, koji Inovacijski centar Nikola Tesla (ICENT) provodi u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja (MZO) i Svjetskom bankom kako bi potaknuo jaču suradnju industrije i znanosti s ciljem podizanja inovativnosti i konkurentnosti hrvatskog gospodarstva. Konferencija je privukla brojne poslovne i znanstvene zajednice, investitore i donositelje odluka.

Na konferenciji su se prvi puta u formatu speed datinga susreli predstavnici više od 100 tvrtki i više od 100 vrhunskih znanstvenika, koji su između čak 250 prijavljenih tvrtki i 140 znanstvenika u Hrvatskoj odabrani za sudjelovanje u projektu Scinergy. Tijekom 15-minutnih sastanaka, svaki predstavnik tvrtke imao je priliku razgovarati s do tri znanstvenika, čime su formirani parovi za buduće suradnje. Sto parova s najvećom podudarnošću potreba i interesa nastavilo je istraživati i definirati suradnju na grupnim radionicama, a u naredna će dva mjeseca pod stručnim vodstvom ICENT-ovih stručnjaka intenzivno raditi na razvoju svojih budućih inovativnih projekata. Među odabranim kompanijama su poznati mali i srednji poduzetnici, ali i lideri hrvatskog gospodarstva, dok odabrani znanstvenici dolaze s 15-ak vodećih znanstveno-istraživačkih institucija.

Sudionici konferencije imali su priliku, između ostaloga, slušati o važnosti uspostave kulture inovacija, o čemu je govorio Rajesh Chandy, nositelj katedre za poduzetništvo na London Business School, dok je Hrvoje Pandžić, predstojnik Zavoda za visoki napon i energetiku na FER, podijelio iskustva o dosadašnjim uspješnim suradnjama između poduzeća i znanstvenika.

Na konferenciji je Inovacijski centar Nikola Tesla predstavio i svoje projekte fokusirane na razvoj inovacija, novih tehnologija i poticanje poduzetništva: EDIH CROBOHUB++, KITT4SME, AEROSTREAM i EIT Urban Mobility.

Projekt Scinergy je globalni pilot projekt Svjetske banke i partnera London Business School (LBS) i Massachusetts Institute of Technology (MIT), a sredstva osigurava Europska unija. Hrvatska će tako biti primjer po kojem će projekt biti prilagođen za što uspješniju globalnu primjenu.