Vijesti

Upravljanje znanjem u poljoprivredi bila je tema 7. poljoprivredne konferencije održane u Prelogu u utorak, 5. ožujka. Konferencija je održana u organizaciji Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA, u suradnji s  partnerima LAG-om Mura – Drava, LAG-om Međimurski doli i bregi te Gospodarskom školom Čakovec.

Na konferenciji, koja je okupila sedamdesetak stručnjaka, predstavnika obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i poduzeća, istaknut je i projekt EDIH CROBOHUB++. Mirta Anjoš iz Inovacijskog centra Nikola Tesla predstavila je mogućnosti digitalne transformacije poduzetnika u poljoprivredi kroz usluge digitalizacije i unaprjeđenja poslovanja dostupne putem projekta EDIH CROBOHUB++.

Ravnateljica Javne ustanove REDEA Sandra Polanec Marinović poželjela je dobrodošlicu sudionicima u ime organizatora. Istaknula je da REDEA u 2024. godini obilježava 20 godina djelovanja tijekom kojih je ostavila trag u svim domenama – od obrazovanja, zdravstva, socijalne skrbi do gospodarstva, turizma te poljoprivrede.

Konferencija je uključivala niz predavanja o mogućnostima sufinanciranja projekata te nadolazećih natječaja u poljoprivrednom sektoru, kao i dvije panel rasprave. Na prvoj panel raspravi  o zaraznim bolestima u stočarstvu te kako se nositi s njihovim posljedicama, govorili su Davor Pašalić iz HAPIH-a, Vladimir Savić iz Hrvatskog veterinarskog instituta, Ljubo Barbić iz Veterinarskog fakulteta, Mladen Jakopović iz Hrvatske poljoprivredne komore i Sonja Fažon iz Udruge uzgajivača svinja. Druga panel rasprava bila je fokusirana na bolest vinove loze – zlatnu žuticu koja se proširila u gotovo svim hrvatskim vinogradima. Sudionici rasprave bili su prof. dr. Darko Preiner Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Stanislav Rebernik, načelnik Općine Štrigova, Robert Horvat iz Udruge Hortus Croatia i Suzana Operman iz Vinske udruge Bregovita Hrvatska.

Sudionici konferencije su iskazali poseban interes za usluge EDIH CROBOHUB++, odnosno za mogućnosti koje im se pružaju u okviru projekta kako bi unaprijedili svoje poslovanje i iskoristili potencijal korištenja modernih tehnologija u poljoprivrednom sektoru.