L4MS
NAZIV PROJEKTA

Logistics for Manufaturing SMEs – L4MS

KOORDINATOR PROJEKTA

VTT Technical Research Centre of Finland

TRAJANJE PROJEKTA

42 mjeseca (1. listopada 2017. – 31 ožujka 2021.)

Opis projekta

Ambicija L4MS projekta je smanjenje troškova i vremena instalacije mobilnih robota za faktor 10. To će omogućiti jeftino postavljanje malih i fleksibilnih logističkih rješenja koja ne zahtijevaju promjenu infrastrukture, prekid proizvodnje ili stručna znanja zaposlenika. Ulaganje u automatizaciju logistike postat će iznimno atraktivno za europska proizvodna mala i srednja poduzeća. Korištenje mobilnih robota ne samo da će automatizirati logistiku (50% troškova proizvodnje), već će također pružiti besprijekornu fleksibilnost u tvorničkom pogonu za serijsku proizvodnju.

L4MS će razviti otvorenu industrijsku IoT platformu pod nazivom OPIL (Otvorena platforma za inovacije u logistici) zajedno s 3D simulatorom za potpunu virtualizaciju unutar-tvorničke automatizacije logistike i drastično ubrzavanje procesa inovacija na ovom području.

Osim toga, projekt će razviti L4MS tržnicu po principu sve-na-jednom-mjestu (one stop shop), gdje europska proizvodna mala i srednja poduzeća mogu pristupiti paketu “pametnih usluga” koji uključuje tehničku podršku, poslovno mentorstvo, vještine i financije. Tehnologije i usluge L4MS projekta rezultirat će s 3 pilot i 20 prekograničnih primijenjenih eksperimenata koji će demonstrirati visoko autonomna, podesiva hibridna (čovjek-robot) logistička rješenja vođena poslovnim potrebama proizvodnih malih i srednjih poduzeća. Ovaj portfelj od 23 primijenjena eksperimenta u 50 poduzeća odabranih putem 2 otvorena poziva demonstrirat će sinergiju europskih strukturnih fondova i privatnih ulaganja u postojeće i nove digitalne inovacijske hubove (DIH) diljem Europe. Mreža DIH-ova i L4MS tržnica nastavit će podržavati proizvodna mala i srednja poduzeća u postizanju digitalne izvrsnosti i globalne konkurentnosti putem automatizacije logistike kako bi regije postale poduzetničke države.

L4MS projekt financiran je putem Obzor 2020 programa Europske unije za istraživanje i inovacije u okviru ugovora o bespovratnim sredstvima No 767642.

 

Projektni partneri