Nuqleus
NAZIV PROJEKTA

Deep-tech venture builder Nuqleus

KOORDINATOR PROJEKTA

Matija Srbić

TRAJANJE PROJEKTA

od 30. 11. 2022.

Opis projekta

S ciljem osnaživanja primijenjenog istraživanja i pružanja potpore studentima i zaposlenicima na putu transfera znanja u industriju i komercijalizacije rezultata znanstvenih istraživanja, FER-a je 2015. godine osnovao Inovacijski centar Nikola Tesla (ICENT), a 2016. startup inkubator SPOCK. U zadnje četiri godine, ICENT i SPOCK zajedno organiziraju događaje i programe za povezivanje znanstveno-istraživačkih institucija, industrije i startup ekosustava.

Kroz šest generacija SPOCK-a je prošlo više od 125 sudionika s više od 10 fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. U zadnje dvije generacije SPOCK-a čak 30% startupa je osnovalo tvrtku i zajedno prikupilo više od €100.000 za nastavak razvoja poslovanja. Uz SPOCK, FER i ICENT provode i projekte CogstepsScienceUp i Imagine, Create, Innovate koji imaju vrlo slične ciljeve. Na temelju šestogodišnjeg iskustva, izgrađene mreže partnera i ostvarenih uspjeha, donesena je odluka da se u sklopu ICENT-a pokrene deep-tech venture builder pod imenom Nuqleus.

 

 

Ciljevi

Izgradnja deep-tech (startup) ekosustava

Hrvatski ICT sektor ubrzano raste, hrvatski startupovi nižu investicje svjetski poznatih VC fondova, pokreću se novi fondovi i poslovni anđeli postaju aktivniji, pokreću se inkubatori, hubovi i specijalizirane udruge koje se bore za bolje uvjete za razvoj startupova i ICT sektora, sve je veći broj tech i startup događaja. Nuqleus će uključiti znanstveno-istraživačke institucije u ovaj inovativni ekosustav i povezati sve dionike kroz strukturirani program u kojem će svaki dionik imati jasnu funkciju.

 

Efikasnija suradnja između znanstveno-istraživačkih institucija, industrije i startupa

Svrha znanosti jest zadovoljiti osnovne ljudske potrebe i unaprijediti životni standard.  Bilo da se radi o lijeku za rak ili otkrivanju novog, čistog oblika energije, znanost je ta koja donosi početka otkrića, a industrija ih plasira na tržište. Nuqleus je spona koja će doprinijeti izvođenju svih onih krucijalnih aktivnosti između te dvije faze. Redovitim mapiranjem i predstavljanjem znanstvenih mogućnosti uz osluškivanje potreba industrije stvorit će se bolji uvjeti za suradnjom između ova dva svijeta.

 

Predstavljanje kapaciteta FER-a

FER čini 12 zavoda s preko 400 profesora i istraživača. Dugogodišnja istraživanja dovede do formiranja specijaliziranih istraživačkih centara, poput znanstvenog centra izvrsnosti za znanost o podacima i kooperativne sustave ili Centra za umjetnu inteligenciju, koji okupljaju vrhunske znanstvenike u tom području. Trenutno na FER-u djeluju brojni istraživački laboratoriji i provodi se oko 250 istraživačkih projekata. Kroz Nuqleus će se na atraktivan, zanimljiv i sektorski usmjeren način predstaviti ove kapacitete potencijalnim industrijskim partnerima i široj zajednici.

 

Odgovaranje na potrebe industrije

Na FER-u se trenutno provode 73 kolaborativna projekta s industrijom, a potpisano je i oko 40 sporazuma o suradnji. Međutim, i FER-ovi kapaciteti i potrebe industrije prelaze trenutni raspon suradnje, odnosno postoji neiskorišteni potencijal koji je moguće ostvariti kroz strukturirane, ponavljajuće projekte poput Nuqleusa. Znanstvena istraživanja mogu rješavati stvarne probleme, a najbolji izvor problema vrijednih rješavanja jesu upravo industrijski partneri.

 

Reakcija na trenutne prilike

Uspješni hrvatski startupovi poput Infobipa, Rimac Grupe, Microblinka i Gideona stavili su Hrvatsku na svjetsku startup kartu. Fokus nove Europske inovacijske agende stavljen je na razvoj deep-tech inovacija. U suradnji sa European Investment Fondom, HBOR pokreće investicijski fond vrijedan 40 milijuna eura koji će ulagati u komercijalizaciju rezultata znanstvenih istraživanja i deep-tech startupe. FER i ICENT su postali europsko inovacijsko središte za digitalnu transformaciju (EDIH) što će otvoriti prostor za nove suradnje s industrijom. Nuqleus je odgovor na ove prilike.

 

Prve aktivnosti u sklopu Nuqleusa kreću u prosincu. Kroz sljedećih 12 mjeseci organiziraju se događaji i aktivnosti koji će omogućiti efikasnije iskorištavanje rezultata znanstvenih istraživanja za rješavanje problema prepoznatih u industriji. Više informacija o cijelome programu dostupno je na web stranici Nuqleusa.

Projektni partneri