Izgradnja inovacijskog (i) startup ekosustava

Opis projekta

Inovacije su jedan od najvažnijih pokretača ekonomskog rasta. Kroz uspjehe ambicioznih, hrabrih, pametnih i sposobnih pojedinaca iz različitih sektora, Hrvatska se povremeno nađe uz bok puno razvijenijih zemalja i bude stavljena na svjetsku kartu inovacijskih i poslovnih uspjeha. Nedvojbeno je da smo zemlja s respektabilnim ljudskim potencijalom, ali ono što trenutno nedostaje jest kvalitetan i učinkovito ustrojen (eko)sustav koji povezuje znanstveno-istraživačku zajednicu, industriju i startupe te pruža pojedincima sveobuhvatnu potporu tijekom cijelog puta od ideje, preko istraživanja, razvoja i inovacije, do plasiranja proizvoda/usluge na tržište i širenja na nova tržišta.

Iz tog razloga, tvrtka InfoDom d.o.o. odlučila je podržati Inovacijski centar Nikola Tesla u projektu razvoja ovog ekosustava koji će povezati inovativnu znanstveno-istraživačku zajednicu, uspješne tvrtke i agilne startupe kroz različite inicijative i aktivnosti. Ideja ovog projekta je usvojiti dobre prakse iz sličnih programa na vodećim europskim sveučilištima poput University of Oxford i ETH Zürich i iz različitih organizacija za razvoj tehnologija (RTO) poput Fraunhofer-Gesellschaft, s ciljem razvoja plodonosnih uvjeta za komercijalizaciju rezultata znanstveno-razvojnih istraživanja i intenzivniju međusektorsku suradnju u sklopu novoizgrađenog ekosustava.

Već je pokrenuto nekoliko aktivnosti, kao što su: podrška studentskom programu Imagine, Create, Innovate (ICI) u suradnji s Fakultetom elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, izrada startup rječnika s objašnjenjima za neke od najčešćih startup pojmova te organizacija prvog Startup Bootcampa – dvodnevne startup edukacije za istraživače i znanstvenike. U nadolazećem periodu plan je pokrenuti više različitih aktivnosti i inicijativa, u suradnji s akademskom zajednicom, koje će se usredotočiti na poboljšavanje uvjeta i olakšavanje procesa za komercijalizaciju rezultata znanstveno-razvojnih istraživanja, povećanje interesa znanstveno-istraživačke zajednice za osnivanje i razvoj startupa, poticanje suradnje između znanstveno-istraživačke zajednice, industrije i startupa kroz prijavu i rad na zajedničkim projektima te razvoj sustava kontinuirane potpore svim dionicima ekosustava prilikom sudjelovanja u navedenim aktivnostima. Sve te aktivnosti spadat će u jednu od tri kategorija: edukacija i podrška, umrežavanje i suradnje te pristup financijskim sredstvima.

Cilj je u suradnji s Fakultetom elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu razviti sveobuhvatan program za komercijalizaciju rezultata znanstveno-razvojnih istraživanja koji će omogućiti znanstvenicima i istraživačima da uključivanjem u aktivnosti poput Startup Bootcampa i programa Imagine, Create, Innovate formiraju interdisciplinarne timove i postave dobre temelje projekta, zatim kroz startup inkubatora SPOCK razviju potrebna znanja i vještine te validiraju ideju i poslovni potencijal, a na kraju kroz najavljene nove inicijative dobe potporu u pronalasku financijski sredstva i plasiranju proizvoda/usluge na tržište.

Projektni partneri