Vijesti

Akademija tehničkih znanosti Hrvatske, u suradnji s Inovacijskim centrom Nikola Tesla i Hrvatskom gospodarskom komorom, organizirala je 6. prosinca 2019. godine okrugli stol pod nazivom „Digitalna inovativna rješenja za poljoprivredno-prehrambeni sektor“ (FER, Zagreb). Okruglom stolu nazočilo je oko 70 sudionika iz ministarstava, gospodarstva i akademske zajednice. Navedene tri institucije već u nizu organiziraju okrugle stolove na teme koje su od iznimnog značaja za razvoj gospodarstva i društva, a povezano sa znanstvenim postignućima i znanstvenim trendovima s ciljem da se na odgovarajući način približe akademske, znanstvene i poslovne zajednice.

„Želimo s našim okruglim stolovima perzistentno pobuđivati potrebu za strukturnim reformama u Hrvatskoj. Možda nas netko čuje, i razumije. Mi želimo pomoći, na dobrobit naše države.“

Osnovni cilj okruglog stola „Digitalna inovativna rješenja za poljoprivredno-prehrambeni sektor“ je: ukazati na značaj digitalne transformacije poljoprivredno-prehrambenog sektora koja se provodi primjenom suvremenih koncepata i inovativnih rješenja koja nam donosi 4. industrijska revolucija. Pri tome, posebno je važno istaknuti: (i) kako tehnika i tehnologija mogu pomoći da imamo zdrav suživot s prirodom, tj. kako racionalno koristiti prirodne datosti: zemlju, vodu i zrak, a da pri tome ne devastiramo prirodu?: (ii) sinergijom domenskih znanja (agronomije, biotehnologije,…) i digitalnih tehnologija, kroz njegovanje interdisciplinarnosti i transdisciplinarnosti mogu se polučiti veliki iskoraci u poljoprivredno prehrambenom sektoru. Zato je nužno potrebno ZAJEDNIŠVO po svim razinama djelovanja: od pojedinaca, skupina, institucija, sektora i pametnih politika; (iii) uspostavljati i izgrađivati dijalog među zainteresiranim čimbenicima iz: poljoprivredno-prehrambenog sektora, javne i lokalne uprave i akademske/istraživačke zajednice; (iv) poticati razmišljanja i djelovanja koja su usmjerena općem dobru i javnom interesu u poljoprivredno-prehrambenom sektoru.

Cjelovito izvješće s okruglog stola možete pročitati ovdje.

Prezentacije s okruglog stola možete preuzeti ovdje: