Inovacijski centar Nikola Tesla (ICENT), Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER)Hrvatska sekcija IEEE, i SPOCK organiziraju prvi Startup Bootcamp – dvodnevnu startup edukaciju za istraživače i znanstvenike. Cilj ove aktivnosti je predstaviti mogućnosti za komercijalizaciju rezultata znanstvenih istraživanja, potaknuti poduzetničko razmišljanje kod istraživača, profesora i znanstvenika, educirati znanstveno-istraživačku zajednicu o osnovama razvoja startupa te ih potaknuti na uključivanje u slične aktivnosti i inicijative koje će se u budućnosti provoditi u organizaciji FER-a, ICENT-a i SPOCK-a.

Kroz dva dana programa sudionici će imati priliku upoznati se s osnovnom startup terminologijom i ključnim pojmovima, definicijom startupastartup ekosustavom, fazama razvoja startupa, alatima i metodologijama za kreiranje i validiranje ideja, sadržajem pitch decka i njegovom svrhom, definicijom pitcha i njegovim oblicima, načinima financiranja projekata i razvoja startupa, prikupljanjem investicija, investicijskim fondovima, intelektualnim vlasništvom i transferom tehnologije na FER-u te uspješnim primjerom pokretanja spin-off tvrtke sa Sveučilišta u Oxfordu.

U nastavku se nalaze kratke biografije predavača:

Mirjana Dozan je u Centru za potporu istraživanju na FER-u odgovorna za poslove vezane uz intelektualno vlasništvo i projekte Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu od 2015. godine. Po struci je magistar inženjer građevinarstva (1997.) i magistar poslovne ekonomije (2009.). Radno iskustvo stekla je kako u javnom tako i privatnom sektoru u Europi, Australiji i Aziji. Po povratku u Hrvatsku (2010.) do danas radi u okviru Sveučilišta u Zagrebu, prvo pri sveučilišnom Centru za transfer tehnologije, a od 2015. godine na Fakultetu elektrotehnike i računarstva i Inovacijskom centru Nikola Tesla. Aktivno sudjeluje u pripremi i provedbi brojnih domaćih i međunarodnih istraživačko razvojnih projekata s naglaskom na suradnju s gospodarstvom.

Jakob Gajšek aktivan je u startup zajednici od 2015. godine, kada je suosnovao startup akcelerator ABC gdje je bio zadužen za daljnje prikupljanje financijskih sredstava za portfelj akceleratora. U 2018. godini preuzeo je mjesto izvršnog direktora Ljubljanskog sveučilišnog inkubatora, gdje je fokusiran na stvaranje nove generacije startupova koji nastaju iz istraživanja.

Ivan Kunjašić diplomirani je dizajner interakcija s Instituta za dizajn u Umei (Švedska). Trenutno djeluje kao istrazivač na polju biotehnologije i dizajna te je vanjski predavač na Institutu za dizajn gdje educira prvu generaciju biodizajnera. Uz akademska istraživanja radio je u dizajnersko-konzultantskoj tvrtki IDEO u San Franciscu kao pripravnik te je suosnivač startupa V18, baziranog na kružnom gospodarstvu.

Ivo Sluganović osnivač je i izvršni direktor (CEO) PhishAR-a te postdoktorski istraživač na Sveučilištu u Oxfordu, gdje je i doktorirao u području informacijske sigurnosti s fokusom na primjenu strojnog učenja i tehnologija proširene stvarnosti za poboljšanje sigurnosti korisnika. Prije Oxforda, Ivo je pokrenuo i bio tehnički direktor (CTO) startupa Vibby te je završio diplomski studij na FER-u, tijekom kojega je dobio nagradu Josip Lončar za uspjeh na preddiplomskom studiju, bio je na praksama u Facebooku i Googleu, vodio udrugu eSTUDENT i pokrenuo vještinu Natjecateljsko programiranje.

Matija Srbić diplomirao je na FER-u među 5% najboljih u svojoj generaciji (Magna Cum Laude). Na zadnjoj godini studija je pokrenuo startup Juvo – Home Friend kojeg je vodio tri godine. 2019. godine preuzeo je organizaciju i ulogu voditelja FER-ovog startup inkubatora SPOCK, a trenutno na FER-u provodi i Erasmus+ projekt COGSTEPS. U sklopu Inovacijskog centra Nikola Tesla radi na pokretanju više inicijativa vezanih za poticanje komercijalizacije rezultata znanstvenih istraživanja i osnivanje spin-off kompanija.

Predavanja će se održati online 24. i 25. studenoga 2020. na hrvatskom ili engleskom jeziku, a broj sudionika je ograničen. Prijave su otvorene za sve istraživače, profesore i znanstvenike te se svi zainteresirani mogu prijaviti putem poveznice.