Vijesti

S ciljem osnaživanja primijenjenog istraživanja i pružanja potpore studentima i zaposlenicima na putu transfera znanja u industriju i komercijalizacije rezultata znanstvenih istraživanja, FER-a je 2015. godine osnovao Inovacijski centar Nikola Tesla, a 2016. startup inkubator SPOCK. U zadnje četiri godine, ICENT i SPOCK zajedno organiziraju događaje i programe za povezivanje znanstveno-istraživačkih institucija, industrije i startup ekosustava. Nakon proučavanja domaćih i međunarodnih dobrih praksi, mnoštva razgovora s ključnim dionicima, godina iskustva u pokretanju sličnih programa i osluškivanja potreba tržišta, donesena je odluka da se u sklopu ICENT-a pokrene novi program istraživačkog i akademskog poduzetništva pod imenom Nuqleus.

Uz FER i ICENT kao organizatora programa, znanstveni partneri Nuqleusa su Prirodoslovno-matematički fakultet (PMF), Fakultet organizacije i informatike (FOI), Fakultet strojarstva i brodogradnje (FSB), Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije (FKIT) i Studij dizajna. Industrijski partneri Nuqleusa su AVL-AST, GDi, Infobip, Rimac Technology, Končar Digital i Infodom.

Do sada je kroz SPOCK izgrađena široka mreža mentora koji dolaze iz nekih od najuspješnijih hrvatskih startupa među kojima su Ascalia, Gideon, Memgraph, Orqa, Photomath, Wasp i dr., a ove godine će se mreža mentora još značajno proširiti. Nuqleus podržavaju i različiti partneri poput udruga Cro Startup i Penkala te U.S. Embassy Croatia i službenog pravnog partnera Odvjetničkog društva Vukina & partneri. Za što kvalitetniju provedbu programa, Nuqleus je osnovao i dva odbora sastavljena od vrhunskih znanstvenika s FER-a i nekih od najaktivnijih investitora s impresivnim poslovnim iskustvom i uspjesima. Znanstveni odbor Nuqleusa čine prof. Sven Lončarić, prof. Dubravko Babić, prof. Ivan Petrović, prof. Mislav Grgić i prof. Mario Kovač. Investicijski odbor Nuqleusa čine Božidar Pavlović (AYMO Ventures), Luka Abrus (FIVE), Damir Sabol (Photomath), Alan Sumina (Nanobit), Jakob Gajšek (Ljubljanski univerzitetni inkubator), Izabel Jelenić (Infobip) i Mate Rimac (Rimac Grupa).

Nuqleus pruža potporu u komercijalizaciji rezultata znanstvenih istraživanja kroz pomno osmišljen program temeljen na višegodišnjem iskustvu rada s deep-tech startupima. Kroz tri faze, startupi u nastanku će imati priliku povezati se s iskusnim stručnjacima, proći vrhunsku startup edukaciju i dobiti personaliziranu potporu u poslovnom razvoju. Ciljevi programa su:

  1. Izgradnja deep-tech (startup) ekosustava
  2. Efikasnija suradnja između znanstveno-istraživačkih institucija, industrije i startupa
  3. Predstavljanje kapaciteta FER-a
  4. Odgovaranje na potrebe industrije
  5. Reakcija na trenutne prilike za komercijalizaciju inovacija

Nuqleus je program koji će na jednom mjestu ponuditi ono najbolje što hrvatski znanstveni i ICT sektor ima. Omogućit će efikasniju suradnju između znanstveno-istraživačkih institucija, industrije i startupa, reagirat će na prilike koje se trenutno pružaju kroz nove specijalizirane investicijske fondove za deep-tech startupe i programe nove Europske inovacijske agende te potaknuti formiranje hrvatskog deep-tech ekosustava.

Više informacija o programu, uključenim startupima i partnerima dostupno je web stranici Nuqleusa.