Vijesti

U ponedjeljak, 29. travnja, na FER-u je održan okrugli stol s panel raspravom na temu „Digitalna transformacija: hrvatska iskustva“ koji je okupio stručnjake i predstavnike akademske zajednice, industrije i javnog sektora. Ovo iznimno informativno događanje organizirao je Odbor za suradnju s gospodarstvom i regionalnu suradnju Akademije tehničkih znanosti Hrvatske, u suradnji s Inovacijskim centrom Nikola Tesla.

Pozdravnim govorom okrugli stol je otvorio prof. emer. dr. sc. Nedjeljko Perić, predsjedatelj Odbora za suradnju s gospodarstvom i regionalnu suradnju Akademije tehničkih znanosti Hrvatske. Događanje se nastavilo prezentacijama o digitalnoj transformaciji stručnjaka iz industrije, akademskog svijeta i javnog sektora.

Prvu prezentaciju održao je prof. dr. sc. Hrvoje Džapo s Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, koji je predstavio EDIH CROBOHUB++ i naglasio ulogu Europskih digitalnih inovacijskih centara (EDIH-ova) u digitalnoj transformaciji gospodarstva i društva. Uslijedila je prezentacija prof. Nevena Vrčeka, redovitog profesora na Fakultetu organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu, koji se usredotočio na edukacijske aspekte kao potporu digitalnoj transformaciji te perspektive razvoja pametnih industrija u Hrvatskoj.

Nakon predstavnika akademske zajednice, uslijedile su prezentacije predstavnika industrije. Izvrstan primjer digitalne transformacije u zatvorenom industrijskom i logističkom okruženju predstavio je dr. sc. Josip Ćesić, suosnivač i glavni izvršni direktor u tvrtki Gideon, a dr. sc. Stjepan Sučić, član uprave društva KONČAR – Digital, usredotočio se na ulogu Končar – Digitala u izazovima nove industrijske revolucije, a sudionicima je približio proces digitalne transformacije kroz primjer korporacije Končar. Potom je uslijedila prezentacija predstavnika javnog sektora, koju je održao potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore doc. dr. sc. Tomislav Radoš te pružio informacije o ulozi razvojne strategije u procesu digitalne transformacije te institucionalnim i strateškim okvirima za digitalnu transformaciju u RH.

Nakon izvrsnih prezentacija, događanje je bilo obogaćeno panel rasprava koja je omogućila dublju analizu i razmjenu iskustava među sudionicima, a moderirao ju je prof. emer. dr. sc. Nedjeljko Perić. Okrugli stol je poslužio kao sjajna platforma za dijalog, istaknuvši važnost suradnje između akademske zajednice, industrije i javnog sektora u ostvarivanju napretka u digitalnom dobu.

Izvješće i zaključke okruglog stola te prezentacije govornika možete pronaći na sljedećim poveznicama:

Snimku cijeloga događanja možete pogledati na poveznici: https://www.youtube.com/watch?v=xMQ4SnbTWUA